BALIKESİR-TÜRKİYE



                                                          

      
   

  



 ido erdek babdırma

 erdek narlı ocaklar ulaşım


 






erdek camping

 BOT KULLANIMI HAKKINDA PRATİK BİLGİLER

 erdek dalış kulübü

 

 DENİZ AMBULANS ERDEK 0212 444 83 53

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam49
Toplam Ziyaret999497
Site Haritası

Erdek

 

ERDEK VE GEZİLECEK YERLERİ:

Türkiye'nin önemli tatil yerlerinden biri olan Erdek, sahil ve kumsalı ile 1959'dan beri hizmet veriyor. Sahili 12 km mesafeya sahip. Bu sahilde Otel, Motel ve Dinlenme Tesisleri var. İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir,Bursa gibi illerden bölgeye rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Erdek Çifte Oluklar, Adak Tepesi, Palata Çeşmesi, Muhla Kalesi piknik yerleri arasında sayılabilir. Erdek sahilleri Ülkenin en önemli doğal güzelliğinin bulunduğu bir bölgedir.
Kıyı boyunca Ocaklar, özellikle Narlı, İlhan Köyleri, Paşalimanı Adası,Tuzla Adası gezinti yapabileceğiniz bölgeler arasında sayılır. Tam olarak
Edincik altından başlayıp Çuğra’ ya kadar uzanır.

Konaklama tesisleri ve kamplar sahilde bulunan önemli yerleşkeler arasındadır.
Şehrin surlarını görmek için Aşağı Yapıcı yolundan Demirkapı Mevkine gidilerek bazı kalıntıları rastlamanız mümkün.

Erdek Körfezi’ne kadar kalıntılar devam ediyor. Seyitgazi Tepesi, Muhla Kalesi önemli Kaleleri arasında yer alıyor.
Kendi aracınız varsa eğer yada kiralama şansınız varsa bölgeyi daha iyi tanıma imkanı yakalarsınız. Merkezi gezdikten sonra
Ocaklar Köyüne, gidebilir Deniz kenarında Kapıdağ etekleri, Narlı Köyü istikameti sizi etkilecek eşsiz manzaralar göreceksiniz.

Erdek eski tarihlerde "Artaki, Aptakh, Artacie, Artak, Artake, Cyzicuz, Equise, Equisse" adlarıyla bilinmekte ise de buraya bu adları verenlerin kimler olduğu bilinmemekte ancak bu isimlerden Erdek'in kuruluşunun çok eski yıllara dayandığı anlaşılmaktadır.

Erdek M.Ö. 361 yılında önce Kapıdağ ile birlikte Kyzikos egemenliği altına girmiş, daha sonra Roma ve Bizans egemenliği altında kalmıştır. 
    
Helenistik çağ boyunca Kyzikos'un bir dış mahallesi, Roma çağı içinde de küçük bir kasaba hatta köy durumunda kalmıştır. 
    
Erdek, Orhan Gazi'nin oğlu Süleyman Paşa tarafından fethedilip bütün Kapıdağ ile birlikte Türk egemenliğine H-740, M-1339 yılında girmiştir. 
    
Erdek, M.Ö. 1603 yılında Galata kazasına bağlı bir kariye iken, M. 1831 tarihinde merkezi Bursa Hüdavendigar sancağına katılmış M. 1843 yılından itibaren Marmara kazasına bağlanmış, aynı yıl içinde idari değişiklikle Erdek Sancak Kaymakamlığına yükselmiş, M. 1846 yılında Erdek Hüdevendigar livaları arasında yer almış, M. 1873 yılında Erdek kazasına 8 merbut müdürlük (Bandırma, Gönen, Manyas, Paşalimanı, Kapıdağ, Marmara, Emirali-İmralı ve Erdek) bağlanmıştır.

İlçe 1918 yılında Yunan işgaline uğramış ve 18 Eylül 1922'de işgalden Halit Paşa komutasındaki Türk ordusu tarafından kurtarılmıştır.

(kaynak erdek gov.tr)

TATIL KURDU / Nadir Elçi yazısı.
(2004)

 ERDEK

Erdek ve çevresi, Bodrum’un Çeşme’nin o güzelim eski hallerini andırıyor. Zaten burada insan Marmara’da olduğunu unutuyor. Kendini Ege ve Akdeniz’de sanıyor.

 

İstanbul ve Bursa’ya iki adım mesafede şirin mi şirin bir tatil beldesi. Çevresi uçsuz bucaksız zeytinliklerle kaplı. Kalan yerler de ya mis gibi ıhlamur kokan ormanlarıyla ya da meyve ağaçlarıyla kaplı. Kapıdağ Yarımadası’nın kuzeye bakan küçük bir bölümünü saymazsak, burada dağ taş yeşil.
Denizi temiz
Önünde boydan boya uzanan denizi, rüzgarın tersten estiği nadir günler dışında pırıl pırıl. Halka açık kumsalı bakımlı. Oteller, plajların hemen arkasındaki sahil şeridinde yan yana sıralı. Bazıları yüzme havuzlu.
Geniş limanının bir bölümü yatlara, bir bölümü balıkçı teknelerine ayrılmış. Adalara ve Tekirdağ’a çalışan motor ve feribotların iskelesi ise hemen baş tarafta. Asırlık çınarlar arasında kaybolan son derece keyifli çay bahçeleri, limanın hemen arkasında. Restorasyon çalışmaları süren Zeytinli Ada karşıda. Özellikle balıkçı barınakları çoğu yerde pislikten, derbederlikten geçilmez. Burası ise temiz ve düzenli.
Çevre düzenlemesi iyi
Erdek’te sahil bandındaki cadde ve sokakların neredeyse tamamı trafiğe kapatılıp yayalara tahsis edilmiş. Otoparklar limanda ve arka sokaklarda. Çevre düzenlemesi iyi yapılmış, sokakları bakımlı ve temiz. Anlaşılan burada belediye, belediye gibi çalışıyor. Başkanlarını tanımam ama öncesiyle yenisiyle her kimlerse alenen tebriği hak ediyorlar.
Erdek’in bana göre en önemli özelliklerinden biri de, halkının son derece medeni ve sıcak kanlı olması. Keyifli bir tatil geçirmek isteyen herkese öneririm.
Bunları unutmayın
Kapıdağı Yarımadası’nı turlayın. Motor veya feribotla Avşa, Paşalimanı, Marmara ve Edincik adalarını geçin.


ATIŞTIRMA MANZARALARI



Mutlu Fırını’nda çeşit bol; poğaçalar, börekler sıcak (Tel: 266 835 0667). Hem limana, hem de sahil bandına cepheli çay bahçelerini ulu çınarlar gölgeliyor. Bu keyifli mekanlar günün her saati dolup boşalıyor. Burada sadece Marmara’nın değil Ege Bölgesi’nin zeytin ürünleri de satılıyor. Ben, hediyeliklerimi giriş yolu üzerindeki Marmara Birlik’ten aldım. Paketler hazır oluncaya kadar yarım kilo zeytin atıştırdım. Kahvaltıyı bedavaya getirdim (Tel:266 835 1542). Mahmut Cambaz da modaya uydu. Havuzlu Meydan’ada bir simit evi açtı. Çeşit bol ama iki gidişimde de sıcak-çıtır simit bulamadım (Tel: 0266 835 1244).

 
Takunyaları ünlü
Erdek’in bir zaman ünlü olan takunyacıları tarihe karıştı. Takunyacılar Sokağı’nda bu mesleği icra eden bir tek Tuncer Yıldız kaldı. (0266 896 2450)


Kedi Fevzi
Bende hastalıktır, balık mezatlarını kaçırmam. Bir iki istisna dışında denizdeki tüm çeşitler oradaydı. Göz koyduğum, hepsi topu topu tek tava iri karidesleri kapmasın diye tekir kediyi taa başından markaja aldım. Kafkas Restoran’ın sahibi Fevzi, benim kediyle boğuşmamdan yararlandı. Karidesleri, ne tekire ne bana yar etmedi; alayını kaptı. Fevzi’yi mezatta dikkatle izledim. Kesin kedi geni var. Aynı onların taktiğini uyguluyor. Balığa direkt değil yan gözle çaktırmadan bakıyor. Gören ilgisiz sanıyor ama mostralıkları hep o kapıyor. Tekirle Fevzi’nin aynı yöntemi uyguladıklarının resmidir...


GECE TIKINMALARI



Erdek’in kalbi sahil bandında atıyor. Burası akşamları adeta bir panayır yerini andırıyor. mısır’ın közdesi, patlamışı, lokmanın hası hep burada. Erdek’in 30 yıllık en eski büfecisi İsmet Epengin suyu neredeyse yarı fiyatına satıyor. Hayret yine de “Kazanıyorum" diyor. Yeri derseniz, Melis ve Ergül çay bahçelerinin hemen önünde.
NEREDEYENİR?
Kafkas’ın (Tel: 0266 835 1738) ve Yakamoz’un (Tel: 0266 835 0955) tekne restoranları, limana renk katıyor. Belediyenin bayan zabıtalarına sordum, her ikisinin de temizliğine kefiller. Ben, günün yorgunluğunu Kafkas’ın sahil yolunun sonundaki restoranında çıkardım. İçkimi taze ve usulünce pişirilmiş balıklar eşliğinde yudumladım. Aşçıları iyi, servis güleryüzlü. (Tel: 0266 845 5315).

   

NEREDEKALINIR?
Erdek’te her zevke her keseye uygun pek çok konaklama tesisi bulunuyor. Oteller, daha çok plajların hemen arkasındaki sahil şeridinde yer alıyor. Otel bilgileri için Erdek Turizm ve Tanıtma Vakfı (Tel: 0266 835 5522)

  
Geziyolu
İstanbul - Erdek
İstanbul-Yalova

000.0 km. Aracımızın kilometresini TEM gişelerde sıfırlıyoruz...
040.0 km. Araba vapurunda çayımızı içiyoruz. Topçular'a kadar yolculuk 45 dakika sürüyor.
055.0 km. Şimdi Yalova'dayız.
Yalova – Bursa
000.0 km. Aracımızın kilometresini Yalova çıkışı Shell’in önünde sıfırlıyoruz.
019.0 km. Orhangazi.
034.0 km. Gemlik.
062.0 km. Sağa Ankara, İzmir sapağı.
Bursa - Bandırma


000.0 km. Kilometreyi Bursa-İzmir sapağında sıfırladık.
001.8 km. Botanik Parkı.
005.3 km. Kafkas’ın önündeyiz.
032.0 km. Gölyazı, Ağlayançınar sapağı.
038.0 km. Zeytinbağı, Mudanya sapağındayız.
055.0 km. Uluabat.
063.5 km. Karacabey. Soğanlar toplanmaya başladı.
104.5 km. Sağa saparsak hızlı feribot. Bandırma Ana Jet Üssü solumuzda. Biz düz devam ediyoruz.
Bandırma - Erdek

000.0 km. Bandırma Ana Jet Üssü önünde kilometremizi sıfırlıyoruz.
007.5 km. Solda PO.
010.3 km. Sola Edincik sapağı.
011.4 km. Düzler.
011.7 km. Kyzikos (Hadrian) Tapınağı sağda.
012.8 km. Sola kamplar, sağa Erdek.
020.0 km. Erdek merkezdeyiz.
İstanbul-Erdek
Eskihisar-Topçular arası feribotla 240 km.
Yenikapı-Yalova arası hızlı feribotla 185 km.
Yenikapı-Bandırma arası hızlı feribotla 20 km.

nadirelci@tatilkurdu.com

 

Sayın Nadir ELÇİ ye bölgemiz ile ilgili yazdığı güzel ve bölgemizi tanıtıcı yazılarından dolayı teşekkür ederiz...

                                         


 


Yorumlar - Yorum Yaz

                        

 liman avm

 özen marin 

  SUZİKİ MARİN EVİNRUDE JOHNSON YAMAHA MOTOR BAKIM TAMİR VE SERVİSİ  

     

  mesut deniz araçları erdek